dinsdag 19 oktober 2010

Rits Joosten Covers, (1565541)

Ik heb gekozen voor de covers van Panorama, Fancy, Donald Duck en Quest omdat ze allemaal totaal verschillen en ook voor een hele andere doelgroep bedoeld zijn. Zo kan ik duidelijk omschrijven wat de verschillen zijn.





De Panorama: Panorama is een tijdschrift voor mannen tussen de 18 en 55 jaar die vinden dat lachen gezond is en dat je het leven niet te serieus moet nemen. Er is een verdeling in het tijdschrift tussen ‘serieuze’ artikelen maar ook genoeg ontspanning. Aan de cover van het tijdschrift kan je al goed zien dat het bedoeld is voor mannen, er staan namelijk drie schaars geklede vrouwen op. Het is een longshot zodat je de vrouwen volledig kan zien, het gaat namelijk niet alleen om het gezicht in deze foto. Verder staat er op de voorkant: ‘Overval golf’, dit duidt op de spannende misdaad artikelen waar in dit tijdschrift regelmatig over geschreven wordt. De kleuren zijn felle kleuren die het blad laten opvallen, zoals rood geel en roze. Daarnaast is de achtergrond wit, en dat laat de rest meer opvallen.




De Fancy: De doelgroep van dit tijdschrift zijn meiden tussen de 14 en 18 jaar. De meesten doen VWO en ze hebben een druk en sociaal leven. Ook zijn ze zich bewust van de mode.
Dat het een meidentijdschrift is, is wel duidelijk te zien aan de cover door titels als: ‘GIRLS LOVE DJ’s’ en ‘Zó scoor jij hem vóór twaalf uur’ en ‘Maak je eigen party dress’. Op deze foto staat ook weer een vrouw in longshot, maar dit keer is ze niet zo schaars gekleed en kijkt ze ook niet ‘sexy’. Het is een meisje dat door een jongen uit de auto wordt geholpen in een gala jurk.  Gala’s heb je het eerst op de middelbare school dus dat is wel herkenbaar. De kleuren zijn iets doffer dan bij de Panorama en komen telkens in andere stukjes van de cover terug.




 

De Donald Duck: De lezers van de Donald Duck zijn gewone kinderen op de basisschool die houden van buitenspelen en lezen. Dat het voor kinderen is kan je vrij makkelijk zien aan de cover. Ten eerste is het een tekening, en ten tweede zitten er vier eenden op een paard met vleugels. Ook dit is een longshot, maar dit is niet per sé kenmerkend voor dit tijdschrift, het gaat er namelijk niet  zozeer om op wat voor een manier je de dingen ziet die getekend zijn, het gaat er om dat het getekend is en dat het eenden zijn. Dat is kenmerkend voor dit tijdschrift. De tekst op het tijdschrift is alleen de titel van het tijdschrift en de titel van een verhaal wat er in staat. Dit is voor kinderen genoeg.





De Quest: Quest lezers zijn hogeropgeleiden, leven intens maar zijn ook kritisch, bewust en nieuwsgierig. Kenmerkend voor de voorkant van dit tijdschrift is dat er altijd groot Quest in een rode balk bovenaan de cover staat. Verder staan er vaak vragen op waar je (indien je nieuwsgierig bent) antwoord op wilt hebben, en die krijg je als je het tijdschrift koopt. Hier staat een close-up op de voorkant van een vrouw die verder vrij weinig te maken heeft met de inhoud van het tijdschrift. Het gaat er hier om dat ze naar de ‘cacaoïne’ kijkt. De kleuren die vaak terugkomen op de voorkant van dit tijdschrift zijn dus vooral rood.


maandag 18 oktober 2010

Fotoserie door Elke Verschoor (1580822)

Richard is 19 jaar en studeert aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Hij luistert op dit moment naar Da Root.
Gerard werkt in de zorg. "Ik luister naar lounge muziek, dan ontspan ik pas echt."
Wesley studeert chemie en luistert naar 'La conquista del paraiso' van Vangelis.
Janneke is 19, studeert bedrijfseconomie en luistert op dit moment naar Typhoon.
Max is 19, studeert media & entertainment in Rotterdam en luistert op dit moment naar Marvin Gaye.

woensdag 13 oktober 2010

tijdschriftenvergelijking Nick Vermeirssen 1579759

 

Voetbal international is een begrip in voetballend Nederland. VI zoals de afkorting luidt is een tijdschrift, heeft een eigen programma( maandag en vrijdags van 20:30 – 22:00 uur.), een website: www.vi.nl  met maandelijks 300.000 pageviewers en sinds 13 oktober jongstleden ook een eigen radiostation dat voetbalnieuws afwisselt met muziek. VI heeft een samenwerking met partner radio 538, die deze muziek luistert. Voetbal international is een opiniërend weekblad. In het blad staan achtergrondverhalen,interviews,dieptegang,resultaten, columns en monologen op voetbal gerelateerd.  Het blad heeft iedere week een oplage van 170.000 VI’s. Het blad  heeft 120 blz. voetbalplezier met voetbalgerelateerde artikels. Het blad kost €3,00. 
Op de cover staat meestal 1 grote foto, wat het hoofdverhaal van die week omschrijft. Op de cover staat om de foto heen tekstonderwerpen die aangesneden wordt in het nummer. Verder staan er vele foto’s die kleurrijk van omvang zijn. Ze zijn verbonden aan voetbalwedstrijden,acties, foto”s van spelers/trainers en voetbalfoto”s. Verder zie je dat de foto overheerst, maar op een prettige manier, zodat je de tekst nog kan lezen. De tekst overlapt de foto, maar met de juiste kleur uitgekozen.
Bij de grootte van de foto”s wordt gelet op het tekstvlak en de omvang van het artikel. De foto”s zijn kleurrijk, omdat voetbalplaatjes altijd eigenlijk kleurrijk zijn. Ik heb nog geen één foto gezien die niet kleurrijk zijn, of het moet een zwart-wit gemaakt blad zijn. De kleur springt wel goed uit bij een verhaal en artikel.  
Verder is het zo dat er close-up,mediumshot en longshot foto”s in dit blad staan , die door professionele fotograven zijn genomen.  Het blad kenmerkt zich dus voornamelijk door de inhoud van de artikels, maar ook schitterend genomen foto”s. Die het verhaal compleet laten maken. Ook wordt gelet op de aankleding en stijl van het artikel, waar wordt een foto genomen of van welke wedstrijd. Het is een makkelijk te lezen blad, die je in no-time uit hebt. Met dus de charme van de vele kleurrijke foto”s. De medium en longshots passen in het blad en het artikek komt dan ten goede.
Panorama :
Panorama is een blad van de uitgeverij Sonoma. Het onderwerp van dit blad spitst zich voornamelijk op nieuws/actualiteit,sport,sex,misdaad  en auto/motor(sport.) Het blad heeft prachtige,kleurrijke foto”s van alle genres. Het wisselt artikels met tekst en foto’s af met columns en fotoreportages.  De oplages gaan wel achteruit, was het 30 jaar geleden nog rond de half miljoen nu zitten ze nog maar net aan de 90.000 per week. Panorama heeft op de cover meestal een duidelijke afbeelding met daarom heen het hoofdverhaal. De cover is verder vrij druk, Onderwerpen worden aangsneden op de cover met tekst en kleine foto”s.  In het blad zelf zijn er dus fotoreportages en artikels,interviews,columns met foto”s die af en toe een tikkeltje over de scheef is. De grootte van de foto”s is af en toe niet juist. Te grote foto”s overlappen de tekst of geven het artikel niet goed weer. Close up foto”s zijn duidelijk aanwezig in het tijdschrift. Het zijn kleurrijke foto”s die nieuwsfeiten of personen uitbeelden.  Ook mediumshot en longshot zijn in dit tijdschrift opgenomen. En meestal staat er op de cover vrouwelijk schoon, wat mening mannenharten sneller laat kloppen!  De doelgroep van dit blad is mannen van tussen de 21 en 60 jaar met een sociaal leven. En een goede baan.
Panorama gebruikt in het blad volop foto"s dat gerelateerd is aan mediumshot en longshots. Het blad heeft afbeeldingen die veel mediumshot bevatten, maar de tekst is dan weer wel gering(bijschrift.) De cover is meestal een mediumshot, want de cover is niet te vol.
Cosmo Girl:
 Is een blad dat als doelgroep meiden,jonge vrouwen heeft van tussen de 14 en 25 jaar. Het blad heeft als doel informatieve,lifestyle,mode en de nieuwste trends over te brengen aan de jonge vrouwen van Nederland. Het blad heeft foto’s  van (super)sterren uit de gehele wereld. Daarnaast ook mode,kleding en accessoires foto’s.  De grootte van het blad is met 100 pagina”s aardig groot, de prijs is €2,50. De grootte van de foto”s zijn royaal staan kriskras maar wel geordend in het blad. De foto’s zijn kleurrijk en stijlvol. Ook zijn ze aan vele onderwerpen gerelateerd. Alle 3 de fotoshots worden gebruikt in het blad wat een abstract en totaalbeeld geeft van het tijdschrift. Het blad heeft een makkelijk te lezen inhoud en laat de onderwerpen voorbijkomen die jonge meiden aanspreken.   Je ziet verder dat de cover vol staat met onderwerpen/tekst. Het maakt op mij een beetje een druk beeld, wat moeilijk te lezen is. De foto is wel groot , maar is goed vullend en geen sta in de weg. In het blad zijn vrolijke noten verwerkt die de onderwerpen verwoorden in Cosmo Girl. Het blad heeft naast standdaart foto"s ook mediumshots van de mode & trends die het laat zien aan haar doelgroep. Longshot"s foto"s zijn meestal de modellen die in het blad staan.

Story:
Het weekblad Story is een Nederlands roddelblad dat uitgegeven wordt door het uitgeversconcern Sanoma. Story was het eerste echte roddelblad van Nederland.
Story wordt voornamelijk gelezen door vrouwen met een LBO, mavo of MBO-opleiding. Zo'n 36% van de lezeressen is huisvrouw en circa 40% heeft een beroep
De oplage van Story bedroeg in het najaar van 2006 161.759 exemplaren
Story kenmerkt zich ook weer door vele fotoreportages en weinig tekst. De foto”s in het blad maken eigenlijk een verhaal van Story. Wederom vindt ik het een drukke cover, maar binnen het blad is het ook een drukte van jewelste. De foto”s staan overal verspreidt en geven geen duidelijk beeld. Veel foto”s worden ook gemaakt als undercover, daarom is het weleens zo dat er een foto te wazig is of dat hij niet helemaal goed uitkomt. De inhoud van het blad splits zich voornamelijk op roddels en advertenties. Er wordt erg vaak een close up foto gebruikt om de roddel kracht bij te zetten. Een mediumshot wordt nauwelijks gebuikt, of het moet een geheel onderderstrepen. Maar het merendeel is toch mediumshot, waarbij iemands gezicht wel erg duidelijk wordt. De meeste foto's in het blad geven ook gezichten,personen weer.

Overall is Voetbal International natuurlijk mijn persoonlijke favoriet, wat betreft foto's en de inhoudt betreft. Maar bekijk het door een bril van een neutraal persoon, onafhankelijk journalist, dan zijn ze alle 4 natuurlijk even sterk. Elk blad heeft zijn eigen sterkte. VI is in zin artikels en foto"s ijzersterk en gebruikt het meest longshot en kleur. Panorama is sterk op het gebied van foto's (longshot,medium en close-up.) en heeft weinig tekst. Ook Cosmo Girl heeft dit met vooral foto's van modellen,meiden die mode dragen en daarbij weinig tekst. En Story heeft  ook veel foto's en weinig tekst, waarbij Close-up de hoofdrol in het blad eist.

zondag 10 oktober 2010

Nick Vermeirssen 1579759


   Yannick( 17 jaar.) uit Utrecht is eerste jaars student journalistie aan de HU school. Hij luistert vooral dubstep( is een muziekgenre dat rond 2001 is ontstaan in Engeland. Kenmerkend voor dubstep zijn de baslijnen en het hoge tempo (rond 140 bpm); de drums zitten vaak op de helft daarvan. Dubstep is nauw verwant aan Grime. Het is een vrij jonge, elektronische muziekstroming die in Engeland sinds enkele jaren langzaam maar zeker aan het uitgroeien is tot een gestabiliseerd genre

 Frank(25 jaar) is woonachtig in Bunnik en werkt in Utrecht in onroerend goed. Hij luistert niet vaak muziek op zijn Ipod, maar als hij het doet, dan is het op zijn Italiaanse vespa. Top 40 is zijn genre.
Tamara(21 jaar.) is Oekraïense van afkomst en studeert aan de HU International media and entertainment.
Ze is hier voor een jaar en wil zo deze opleiding afmaken, dan gaat ze terug naar Oekraïne om haar vriend en vrienden weer te zien, ze heeft af en toe heimwee.
Ze luistert voornamelijk naar hardrock en Russische Rock.


Rosan( 17 jaar.) is woonachtig in Bunnik en loopt ongeveer 2x per week hard. Zo ook op deze foto.
Ze zit op de havo 5 in Zeist en speelt hockey bij Kampong DA4.
Ze luistert vaak via haar Ipod naar top 40 muziek en hip hop zoals Usher,Jason Derulo.
Op de fiets en tijdens het hardlopen luistert ze muziek
      
Floor( 17 jaar.) komt uit Houten. Ze studeert aan de HU school Journalistiek.
Ze vindt het heerlijk om muziek te luisteren op tijdstippen dat het relaxt is.
Ze luistert vooral naar heavy metal, Nirvanha, Rammstein en hip-hop uit de jaren 90'.



Rits Joosten

Oh Lord van Shocking Blue op de markt in Utrecht


Muziek van Nederlandse bodem: 'A Balladeer' tijdens het motorrijden.



Turkse muziek: 'Ismail yk'. Tijdens het snijden van kaas natuurlijk.

Wel de appel erbij. "Weer eens Greenday"

Bruno Mars, met Just the way you are. Ook op de Utrechtse markt

woensdag 6 oktober 2010

Maxime Covers



Onderwerpskeuze: Ik heb deze vier tijdschriften gekozen omdat de covers allemaal verschillen en omdat het alle vier gericht is op een andere doelgroep.

Flair: Op de flair staat een lachende vrouw (ongv. 30 jaar) , longshot, gelegen in een hangmat met een zomerhoedje op. Hieruit merk ik op dat het tijdschrift gericht is op vrolijke/gezellige vrouwen rond de 30,  die genieten van het leven. Het zomerhoedje maakt ook duidelijk dat dit om de zomervakantie gaat. De kleuren zijn licht en oranje. Dat past goed bij de Zomer.
Cosmopolitan: poseert een jonge vrouw, mediumshot, in een strapless avondjurkje en ze glimlacht. De cover glanst en is roze. Dit tijdschrift is een glossy, gericht op vrouwen rond de 20 jaar. Het is duidelijk dat mode hierin centraal staat. Op de cover staan ook verschillende teksten zoals: het grote modenummer, cosmo’s beautyplan en shoppinggids. Verder staat de voorkant ook vol met zinnetjes over seks&relaties. Dat is dus ook een veel voorkomend onderwerp.
De Donald: Op de Donald staat een grote close up van Dagobert Duck. Hij kijkt een beetje geïrriteerd zoals hij altijd kijkt. Er staat daarnaast op: Het grote geldnummer. Dat is dus wel vergelijkbaar.
 Ook staat er een klein close up fotootje van een blonde vrouw bij die haar hand voor der mond houd, alsof ze iets per ongeluk fout heeft gedaan. Verder is de achtergrond kleur zwart.
Aan de zwarte kleur van het tijdschrift, Dagobert Duck op de voorgrond en het gaat blijkbaar over geld, kan ik ervan uit gaan dat het een mannenblad is. Het is niet alleen voor rijke mensen want rechts in het hoekje staat Donald Duck, mediumshot, met een bordje is zijn hand: Ook voor arme sloebers. Het is denk ik voor mannen rond de 30 die zeker wel in geld zijn geïnteresseerd. Maar dat zijn de meeste mannen ook wel. Het tijdschrift gaat niet altijd over geld maar wel voor deze keer want op de voorkant staat : het grote geldnummer. Het volgende nummer zal dus niet over hetzelfde onderwerp gaan.
Vrij Nederland: Op Vrij Nederland staan heel veel close up hoofden van vrouwen en mannen, in kleur maar ook in zwart wit. Ze staan met hun hoofd in een groot 70 getal. De coverkleur is grijs en glanzend. De hoofden kijken veel serieus of met een kleine glimlach. Maxime verhagen zit er ook tussen. Ik ken er niet heel veel maar ik denk dat het allemaal wel bekende Nederlanders zijn. Het is denk ik een serieus blad. Gericht op mannen en vrouwen die interesse hebben in Nederland en de belangrijke zaken die zich hier afspelen. De Grijze glanzende (op het plaatje is het niet glanzend) kleur laat het blad er interessant en luxe uitzien. De 70 staat voor het jubileum nummer.

Alle vier dus heel verschillend. Je kan aan de cover wel opmerken op wat voor doelgroep het gericht is.

Floor Smorenburg 1583141

Gekozen tijdschriften: Karper, Elle, GAMEZ en Nickelodeon.
Karper richt zich op de serieuze visser die wil leren. Elle is een typisch vrouwentijdschrift voor de modebewuste vrouw van 20 tot 35 jaar, die voornamelijk plezier wil hebben tijdens het lezen. GAMEZ schrijft voor videogameliefhebbers, en dan vooral de jongens die op de hoogte willen zijn van de nieuwste ontwikkelingen, terwijl het tijdschrift van omroep Nickelodeon is gericht op jongens en meisjes die naar Nickelodeon programma’s kijken en puur lezen voor het plezier. Deze verschillen in doelgroepen is te zien aan een aantal dingen.
Onderwerpkeus De ELLE siert haar cover door tips te geven hoe snel en gezond af te vallen, waar de mooiste leren tassen te kopen en natuurlijk een shop ‘till you drop in Milaan… Terwijl de lezer van de Gamez liever leest over de nieuwste videogames, een interview met gameproducer Atari en de nieuwe spelcomputer. De Karper geeft tips over het aas en geeft visvakanties cadeau, Nickelodeon bevat strips van Spongebob, schrijft over de nieuwste tekenfilms en leert het lezertje hoe een tekenfilmfiguur te tekenen.

Grootte
Nickelodeon siert zijn cover met een A-4 vullende afbeeldingen met een grote en de rest kleine(re). Elle en GAMEZ gebruiken een cover vullende afbeeldingen. Elle is hier de opvallendste in. De coverfoto bestaat meestal uit een vrouw die het gehele A-4 beslaat (van boven tot beneden). Karper is het meest bescheiden: de cover bestaat uit een dikke, zwarte rand en een middelgrote foto van een visser met zijn vangst. De zwarte rand geeft een serieuzere tint dan de andere bladen.

Kleur Elle en Nickelodeon maken beide gebruik van lichte kleuren, als geel en lichtblauw. Bij Nickelodeon is dit echter omdat kinderen vaak aangetrokken worden door lichtere kleuren. De kleuren van Elle zijn afhankelijk van het soort editie. De zomer editie zal lichtere kleuren gebruiken, een chiquere editie zal bijvoorbeeld paars gebruiken. GAMEZ gebruikt de kleurtinten die bij de desbetreffende games horen. Bij een fantasyspel gebruiken zij lichtblauw en grijstinten. Deze kleuren zorgen voor herkenning, wat de lezer aantrekt. Karper zorgt voor een serieuzer uiterlijk door de dikke, zwarte rand en de witte letters. Dit kan de lezer duidelijk maken dat het een leerzaam blad is.

Close-up, mediumshot en longshot  Vooral Elle springt uit in het gebruik van longshots. Dit omdat de lezer(es) waarschijnlijk geïnteresseerd is in de kleding die gedragen wordt door de modellen. Hiervoor is een  groot beeld nodig. Ook close-ups worden veel gebruikt om, bijvoorbeeld, een opgemaakt gezicht duidelijk te weergeven. Gamez gebruikt voornamelijk beelden en tekeningen uit videospelletjes. Voor Nickelodeon geldt eigenlijk hetzelfde, hoewel dit tijdschrift soms wel echte foto’s gebruikt. Als ze een cover maken met een foto in de hoofdrol, is dit meestal een mediumhot, waarschijnlijk omdat de gehele persoon niet zo belangrijk is, maar puur het duidelijk maken van wie er besproken wordt en de aandacht te trekken. Karper gebruikt een mediumshot. Dit omdat het gaat om de vis die gevangen is, en de rest van de foto er eigenlijk niet zo toe doet.





Floor Smorenburg 1583141

                               Ted, 16, Utrecht
Ted staat in Utrecht en luistert naar het nummer The Trooper van Iron Maiden. Hij luistert naar genres als metal en rock, maar muziek als techno, jumpstyle en hardcore stuit hem tegen de borst. Hiphop is een ingewikkeld geval… Over het algemeen is ook hiphop niet zijn muziek, maar sommige nummers toch weer wel, zoals van de band Linkin Park. In het dagelijks leven zit Ted op school in vier VWO, op een school in Bilthoven. In zijn vrije tijd luistert en maakt hij graag muziek. Ted staat tegen de paal omdat hij wacht op een vriendin. Waarom hij met maar een been op de grond staat… “Dat staat lekker, en het kan.”
Martine, 17, Utrecht
Martine luistert naar Marry Me van Train. Ze houdt van verschillende gentres, maar vooral pop, rock en jazz. “Pop, denk dan aan top40 muziek. Bij rock denk je aan Anouk en jazz… Zeg maar, Room Eleven”. Echte rot muziek vindt ze genres als heavy metal en andere muziek waar in geschreeuwd wordt. In haar vrije tijd studeert ze: “klinkt lekker saai… Ik doe een studie fysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht. Martine zit hier omdat ze net een cadeau heeft gekocht (de grote knuffel). Daarbij geniet ze van een hotdog.
Jochem, 18, Utrecht Centraal
Jochem luistert op het moment naar The Casualties met het nummer We are all we have. Hij luistert graag naar muziek als punk, indie en metal. Deze muziek genres spreken hem aan door de manier van zang en scream. Het gitaarwerk is goed, evenals de melodie. “Ze zijn niet zo fake als popmuziek. Popmuziek heeft vaak geen echte instrumenten en de stemmen zijn vaak vervormd”. In het dagelijks leven zit Jochem op Havo5, skateboardt en chat hij. Hij staat op Utrecht Centraal omdat hij moest weten hoe laat zijn trein vertrok, en vanaf welk perron. 

Joep, 19 jaar, Imkerspark in Houten.
Joep, zittend op een bankje in het park, komt net uit Delft. Hij luistert naar Kernkraft van Zombie Nation. Hij heeft een brede muzieksmaak. Zo vindt hij “oude” hiphop leuk, maar de nieuwe gangster rap vindt hij niks. “De oude nummers gingen tenminste nog ergens over”. Ook emo vindt hij wel te pruimen, zoals nintendocore. Dat is, aldus Joep, muziek met 8-bitsgeluidjes… Dus eigenlijk die geluidjes die je hoorde bij Nintendo spellen van vroeger. Electro gaat er ook goed in, zoals DaftPunk. Deze muziek spreekt hem aan omdat het niet mainstream is. Het is underground, anders.
                         In zijn vrije tijd gamet Joep graag. Daarbij volgt hij Japans les bij de man van een vriendin van zijn moeder. Hij zit op school in Delft, en is bezig met zijn propedeuse technische natuurkunde aan de Technische Universiteit in Delft. Hij zit op het bankje omdat hij wacht op een vriend, net terugkomende uit Delft.
Iet, 58, La Place V&D, Utrecht Centraal
Iet zit alleen met verschillende dienbladen voor haar. Op het moment luistert ze maar La Mama van Franse zanger Charles Aznavour. Ze houdt van Romantische muziek, vooral als het Spaanstalig is gezongen. Romantische muziek spreekt haar aan omdat het zo lekker rustig is. “Je kunt je er lekker bij ontspannen, relaxen”. Spaans spreekt Iet aan omdat ze  Spaanse les volgt, en Spaanse muziek is goed voor haar ontwikkeling. Naast Spaanse les is ze druk in het huishouden. Ze woont samen met haar man en heeft twee kinderen: “Ik woon samen met mijn zeer lieve man en ik heb twee heel lieve kinderen waar ik heel trots op ben”.  Iet is klassenassistent in het speciale onderwijs, een Mytylschool.
                     Ik vroeg mij af waarom deze mevrouw allemaal lege bladen voor zich had. Haar kinderen zijn alvast verder de stad in, en in alle rust luistert ze naar de muziek op haar zoon zijn mobiel. Ze heeft net geluncht. 

Daan van Elk 1582838


Beeldbeoordeling Daan van Elk
-       1ste magazine: Nieuwe Revu
-       2de magazine: Cosmopolitan
-       3de magazine: Flair
Het is goed te zien dat deze 3 gekozen tijdschriften zich op een verschillend publiek richten.

Nieuwe Revu is heel erg bezig met achtergrondverhalen en graaft zich daar erg diep in. Cultuur en media zijn voor dit magazine zeer belangrijk. Deze kenmerken komen op de voorpagina naar voren door het hoofdartikel. Dit staat afgebeeld middels een coverfoto en een bijschrift. Het gaat namelijk over de schulden van rapper Lange Frans en zijn ruzies met zijn manager en kameraad. Er is gekozen voor een close-up, zodat het onderwerp nog nadrukkelijker wordt aangegeven. Dit verhoogt de intensiteit van het verhaal en daarmee de intensiteit van het blad en maakt daarnaast duidelijk dat het desbetreffende onderwerp een belangrijk onderdeel van het magazine vormt. Ook het grote verschil in tekstgrootte tussen dit artikel en de andere artikelen maakt dit duidelijk. De coverfoto van het tijdschrift is clair-obscur weergegeven, waardoor de persoon van het hoofdartikel (Lange Frans red.) er wat betreft kleurgebruik flink uitspringt.

Cosmopolitan is een lifestyle glossy die de lezers onder andere voorziet van adviezen over reizen, uitgaan, afvallen en je budget. Dit komt tot uiting op de coverpagina met een grote vette tekst ‘Zwoele Zomertips.’ Ook seks en emoties zijn vaste onderwerpen van het magazine. Dat wordt ook aangegeven op de cover met de tekst ‘Heerlijke Holiday Sex’. De afgebeelde vrouw op de cover is Kate Hudson, die met een mediumshot is weergegeven. Tel daar de (niet al te grote) tekstgrootte op de cover over dit onderwerp bij op en het wordt duidelijk dat dit onderwerp niet zo’n belangrijk artikel betreft. Het gaat voornamelijk om een bekende vrouw, die de aandacht van de potentiële lezer moet trekken. De vrolijke kleuren van het blad (onder andere geel en roze) zorgen ervoor dat de doelgroep waarvoor dit tijdschrift wordt uitgegeven, wordt gelokt om het blad te kopen.



Het vrouwentijdschrift Flair is een magazine waarin voornamelijk emotionele reportages en interviews over mensen centraal staan. Ook onderwerpen als reizen, wonen en culinair worden uitgemeten. Dit eerste voorbeeld is goed te zien aan de coverfoto, die betrekking heeft tot over het hoofdartikel. Het gaat over heftige bekentenissen van geïnterviewden. Één geïnterviewde staat afgebeeld op de cover. Dat staat met grote letters aangegeven. Een voorbeeld daarvan staat onder die tekst, namelijk: ‘Door mij is zij haar baan kwijt.’ De afgebeelde vrouw op de cover is afgebeeld met een kruising tussen een mediumshot en een close-up. Hierdoor is het merkbaar dat dit wel een belangrijk onderdeel is van de inhoud van het magazine, maar dat er wel degelijk meerdere, voor de lezer interessante onderwerpen aan bod komen. Deze zijn ook te lezen op de voorpagina in een apart kader dat ook een aanzienlijk deel van de cover beslaat. De frisse kleuren van de cover van het blad stralen rust uit en zorgt voor een gemakkelijke sfeer.






   


"Ik luister op dit moment naar Mumford & Sons, gewoon om even tot rust te komen."

"Ik vind het heerlijk om mijn Ipod-oortjes aan te sluiten op de laptop. Dan luister ik naar liedjes op Youtube. Op dit moment luister ik naar Brandy, heerlijke muziek om bij te werken."

"Ik heb een hele brede muzieksmaak. Lekker wegdromen en dan na een tijdje erachter komen dat je nog steeds luistert."

"Ik vind het 'chill' om naar Housemuziek te luisteren. Als het mooi weer wordt zet ik ook vaak Spaanse muziek"

"Even helemaal tot jezelf komen. Heb zometeen een tentamen, nu zet ik mijn verstand op nul. Mijn muzieksmaak is erg breed, van hiphop tot klassiek."